De TekstWever

favicon 512x512

Het leven als experiment – portret Kim Verweij

Leestijd: 6 minuten
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Delen

Kim zou rechtstreeks uit een nieuwe Nike-reclame kunnen lopen. Of op het podium kunnen staan naast Emile Ratelband. Sterker nog, waarschijnlijk vinden veel mensen Kim een stuk leuker dan Emile. Want ze is oprecht enthousiast, wil steeds nieuwe dingen leren en doen, of ze nu op haar plaat gaat of niet.

Ze deed de pr en woordvoering voor een partij in de Provinciale Staten van Overijssel, had een succesvol bedrijf waarmee ze sales uit handen nam van andere ondernemers, werkte lange tijd als zelfstandig tekstschrijver en bij haar Whatsappprofiel staat de passende uitdrukking ‘Better an OOPS than a WHAT IF’. Toch heeft Kim zichzelf dit jaar opnieuw uitgevonden. Ze stortte zich op haar bedrijf Tekstival, waarmee ze als tekstschrijver sociale verhalen in de spotlights wil zetten.

Maar toen kwam daar die ene geweldige klus voorbij, bij het LSA; een vereniging van actieve bewoners die zich inzetten voor hun wijk of buurt. Tijdens het schrijven van de vacature voor haar opvolger besefte ze dat ze deze kans moest pakken, omdat de vacature alles wat ze belangrijk vindt in zich had. Vijf dagen later tekende ze haar jaarcontract.

 

Gewoon doen, niet twijfelen

‘Als er één reden is om het wel te doen, dan doe ik het. Geen beren op de weg, maar gewoon uitproberen. Waarom zou je dat niet doen? Hoe meer je experimenteert en hoe meer het fout gaat, des te meer je leert.

Ik heb de instelling ‘ik doe het gewoon’, niet twijfelen, maar gaan. Natuurlijk maak ik ook wel eens een verkeerde keuze of gaat er iets fout. Daar mag ik van mezelf best wel even van balen. Even huilen en denken ‘dit was het dus niet’. En daarna sta ik weer op en ga ik weer fris verder. Ik blijf er niet in hangen, maar ga weer door. Dit heb ik echt van mijn moeder geleerd; als het niet kan zoals het moet, dan moet het zoals het kan.

Dat is privé trouwens wel wat lastiger dan zakelijk. Ik stop veel energie in mijn werk en kan dan makkelijker denken ‘het is nu wat het is’. Misschien is het nog niet perfect, maar daar neem ik genoegen mee. Een spelfout of een verkeerde link, dat los je toch zo weer op? Dan herstel je het en is het weer goed. Daar kan ik dus echt niet wakker van liggen. Dat komt ook omdat ik van mezelf weet dat ik altijd enthousiast ben over het onderwerp waarover ik schrijf. Mijn werk is goed, ik heb vertrouwen in de kwaliteit die ik lever. Dat geeft me zelfvertrouwen en ik kies mijn werk er ook bewust op uit. Ik doe alleen opdrachten waar ik echt goed in ben. Beter veel van weinig, dan weinig van veel. Ik richt me dus op de paar dingen die ik heel goed kan, in plaats van op 100 dingen waar ik minder goed in ben.

En natuurlijk is het niet altijd alleen maar zonneschijn. Ik kan heel slecht tegen onrecht. Vooral als iemand iets over mij zegt wat niet klopt. Dat voelt zo onrechtvaardig, daar kan ik dan best wel eventjes last van hebben. Je kunt er ook zo weinig tegen doen. Maar ook daar leer je weer van. Ik probeer me steeds minder van iemand anders aan te trekken, want waarvoor zou ik me door een ander laten leiden? Ben ik dan niet goed genoeg? Ik zie het leven als experiment en kan dus van alles uitproberen. Gaat het niet linksom, dan kies ik wel weer voor rechts. Of neem juist een haarspeldbocht een hele andere kant op.

Ik probeer graag nieuwe dingen uit
Mijn omgeving reageert vaak van ‘Kim doet weer eens wat’. En dat klopt ook. Ik probeer heel graag nieuwe dingen uit, gewoon omdat ik het leuk vind. Soms is de liefde snel weer over en dat is prima. Maar het kan dus ook heel goed uitpakken, zoals drummen waar ik tijdens Corona mee ben begonnen. Dat is helemaal mijn ding. Ik wilde al drummen toen ik een klein meisje was. En nu probeer ik het gewoon. Ik zit sinds een jaar op les en het is geweldig.
Als schrijver zit je altijd maar in je hoofd, maar het drummen is in het nu. Alleen maar je voeten, je handen en het ritme. Dat is zo heerlijk.
En laatst heb ik dreads in mijn haar genomen. Stond echt heel erg leuk, maar dat vindt niet iedereen. Want ja, ik ben bijna 40 jaar en ook nog moeder. Wat een ander dan zegt is misschien niet leuk, maar who cares? Ik doe vooral dingen die mij blij maken, waar ik vrolijk van word. Het is mijn leven en ik hoef alleen maar echt rekening te houden met mezelf, mijn partner en dochter. Soms denk ik wel eens: doe ik zo of ben ik zo? Maar dit is gewoon echt wie ik ben, het is geen rol, zo iemand die steeds weer wat raars wil doen. Ik ben gewoon van alles aan het ontdekken, mijn leven aan het inrichten zoals het bij me past.
Al ben ik niet op alle gebieden in mijn leven zo avontuurlijk. Ik ben bijvoorbeeld al 24 jaar samen met mijn partner, dus wat dat betreft heb ik niet zo heel erg veel geëxperimenteerd. Hij is het tegenovergestelde van wat ik ben, meer honkvast, introvert en gelijkmatig. En dat vind ik heerlijk. Ik zou gek worden om samen te zijn met een type als mezelf. En het werkt goed tussen ons. Ik probeer steeds weer iets uit of doe weer iets nieuws. En hij is heel blij met gelijkmatigheid en zekerheid. Ik wil juist groeien en uitdagingen aangaan. Gelukkig kan ik hem overal mee naar toe sleuren.
Het mag wel wat lichter en luchtiger
Door de voorbeelden die ik heb gegeven lijk ik misschien niet zo serieus, maar dat ben ik wel. Ik ben alleen van mening dat het allemaal wel wat lichter, luchtiger en vrolijker mag. Er is zoveel gebakken lucht, vooral in de corporate wereld. Dan schreef ik een verhaal waarvan ik dacht, interesseert dit mensen nou echt? Mij in ieder geval niet. Ik schrijf nu alleen nog verhalen waar ik zelf iets bij voel. Dat maakt mijn leven een stuk leuker.
Voorheen vond ik dat echt wel ingewikkeld hoor. Ik dacht dat ik serieus moest zijn om serieus te worden genomen. Ik deed te erg mij best, wilde zo graag iedereen overtuigen van mijn inzicht. Inmiddels weet ik dat ik daar niet gelukkig van word én dat het ook niet hoeft. Nu ik doe wat ik leuk vind, heb ik veel meer lol in mijn werk.
Sociale verhalen
Ik kies ervoor om iets goeds te doen en te streven naar een betere wereld. Daarom heb ik natuurlijk ook jaren in de politiek gewerkt. Mijn ouders waren een goed voorbeeld, ze hebben mij geleerd om sociaal te zijn en om te kijken naar een ander. Daarom heb ik me als 14-jarige al ingeschreven bij een politieke partij. Nu probeer ik de wereld te veranderen met mijn werk als tekstschrijver en communicatieadviseur voor sociale organisaties in plaats van politiek. Door sociale verhalen te schrijven over mensen die hun leven in dienst zetten van anderen. Over mensen die zich in hun vrije tijd inzetten om buren te helpen, de wijk op te knappen, te helpen in buurthuizen of zich juist richten op anderen die niet veel te besteden hebben.
Het zijn bedrijven en organisaties die werken aan een betere morgen. Die geven om de natuur én die de insteek hebben om de aarde fijner en mooier te maken. Die ook graag iets goeds willen achterlaten voor de volgende generatie. Ik vind het tof om daar mee bezig te zijn. Ik werk misschien niet voor een groot bedrijf dat snel een grote impact kan maken, ik draag wel mijn steentje bij. Want juist die sociale verhalen zet ik graag in de spotlights, waar ze horen.’
Foto door Dorieke fotografie.
————————————————————————————————————————————————————
Wat ik zo mooi vind aan Kim is haar fearless way of living. Je eigen hart volgen, los van wat anderen vinden. Of het nu gaat om werk of meer persoonlijke dingen, gewoon gaan en als het mis gaat, dan leer je daar weer van. Dat is zo’n andere manier om het (werk)leven te benaderen. Ik ben juist een enorme twijfelkont met een flinke dosis perfectionisme, die wakker kan liggen van een foutje en pas in beweging komt als ze de expert is. We staan dan ook heel anders in de wedstrijd en dat maakt het voor mij zo inspirerend, te weten dat het ook anders kan. Door het alleen maar te doen. — Claire
0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties